lettergrootte

Buurtvaders- en moeders

Zichtbaar voor iedereen

Vragen, toezicht houden en een vertrouwensband

Samen staan voor de wijk en een prettige leefomgeving. Daar investeer je als wijkbewoners ook samen in. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de Buurtvaders en Buurtmoeders.

Aanspreekpunt op straat

In Amersfoort zijn Buurtvaders al jaren vrijwillig actief in de wijken Liendert/Rustenburg, Koppel/Schothorst-Zuid, Kruiskamp, Randenbroek/Schuilenburg en de buurt Ganskuijl. Buurtvaders houden toezicht, helpen de openbare orde te handhaven en zijn aanspreekpunt op straat.

Buurtvaders lopen één tot twee keer per week hun rondes in de wijk. Dan beantwoorden ze vragen van jongeren en andere inwoners en verwijzen door naar de hulpverlening als dat nodig is. Daarnaast houden de Buurtvaders toezicht bij speciale gelegenheden, zoals buurtfeesten, Oud en Nieuw, sportevenementen en dergelijke. Waar nodig bemiddelen de Buurtvaders bij ruzie of overlast.

Vertrouwensrelatie

Buurtvaders kennen de buurt en de buurtbewoners. Ze bouwen een vertrouwensrelatie op met de jongeren, zodat die jongeren ook met hulpvragen naar hen toe durven komen. Jongeren worden gestimuleerd om aan bestaande activiteiten mee te doen. Ook wordt regelmatig met ouders over de toekomst van hun kinderen gesproken.

De Buurtvaders werken onder andere samen met politie, de Groene Stee, het Klokhuis en de Witte Vlinder.

Wat doen Buurtmoeders?

Er zijn buurtmoeders actief in Randenbroek, Schuilenburg, Liendert, Rustenburg en Kruiskamp. Verschillende dagen in de week zijn ze na schooltijd zichtbaar en te vinden bij speelplekken in de wijken.

Ze houden toezicht op speelplekken en andere plekken in de wijk waar kinderen op straat spelen. Buurtmoeders spelen met kinderen en spreken kinderen vreedzaam aan op hun positieve en negatieve gedrag. Op deze manier dragen ze bij aan het bevorderen van vreedzaam spelen en creëren een pedagogische speelklimaat.

Buurtvader of Buurtmoeder worden?

De Buurtvaders en Buurtmoeders worden actief ondersteund door Indebuurt033.
Wil jij ook vrijwillige Buurtvader worden? Neem contact op met Mohamed Boulahrouz via e-mail mohamed.boulahrouz@indebuurt033.nl
Wil je vrijwillige Buurtmoeder worden? Neem dan contact op met Saliha el Atrouss via telefoon 06-43141521. Of loop binnen bij één van onze Informatiewinkels.

Conflict of overlast in de buurt?

Is er sprake van een conflict of overlast in de buurt, bijvoorbeeld van je buren? Dan kun je ook terecht bij Buurtbemiddeling. Professionele bemiddelaars helpen je om de overlast of een conflict tussen jou en je buren op te lossen.